Alle blogjes

Podiumangst

Het verrijdbaar podium op de Grote Markt gaat verdwijnen. En daarmee ook de traditie van Leefbaar Almere om ieder jaar een motie bij de perspectievennota in te dienen. Een ding dat het hele jaar niets staat te doen is niet echt nodig. Bovendien kost het jaarlijks 2 ton om het in beweging te houden. Dat geld kan ook gebruikt worden voor evenementen, ook op andere plaatsen dan de Grote Markt. Zo verspreid je optredens over de stad. Maar dat terzijde.

Wat we ermee moeten is nog onduidelijk. De IJzerboer lijkt onafwendbaar. Rob Beuse (fractievoorzitter PvdA) wil het, als “Icoon van de Stad” behouden en het per helikopter laten overvliegen naar het plein voor het theater. Maar wat gaat het gevaarte daar doen. Gewoon staan te staan of gaan we het gebruiken voor optredens, zo vlak bij het ziekenhuis. Geen goede plek.

Maar ik ben ook gevoelig voor dingen die Almere smoel geven, een identiteit. En als er mensen zijn die dit podium zien als icoon moet je daar met respect mee omgaan. Ook al ben je het er niet mee eens.  Ik heb niks tegen het podium zelf, maar het functioneert niet. De vraag is dus: kan het ergens neergezet worden. Wellicht niet met de huidige functie, maar  als kunstobject, als speeltoestel of als…

Wellicht is er plek ergens langs de dijk of bij De Kemphaan. Of in Poort of wel voor het theater, maar dan met een andere functie. Ideeën zijn welkom. Het idee moet wel ijzersterk zijn, anders gaat het lijken op een klassiek acteur die in zijn nadagen in een soap moet slijten om te overleven. En naar zo’n lijdensweg kijk je liever niet.

Het gaat dus om functionaliteit. Wat kan het podium nog zijn voor Almere. En dan zonder het gevaar dat er jaarlijks doelloos geld bij moet. Komt er geen goede oplossing dan nemen we waardig afscheid van het podium. Dat doe ik dan zonder leedvermaak richting hen die een dappere strijd voerden.